Obezite

Obezite Tanımı, Nedenleri ve Tedavi Yolları

Obez terimi, vücudunda normalin üzerinde yağ olan çok kilolu insanları tanımlamak amacıyla kullanılır.

Günümüzde tüm dünyada çok sayıda insanın sağlığını doğrudan veya neden olduğu rahatsızlıklar nedeniyle dolaylı yoldan etkilediği bilinmektedir.

Obezitenin Tanımı

Bir kişinin sağlığını kilosuna göre sınıflandırmanın birçok yolu vardır, ancak en yaygın olarak kullanılan yöntem vücut kitle indeksidir (BMI).

BMI, boyunuz için sağlıklı bir kiloda olup olmadığınızı anlamak için kullanılan bir ölçüdür.

Obezite Nedenleri Tedavi Yolları
BMI Nasıl Hesaplanır?

BMI, Boyunuzun karesi ile kilonuzun bölünmesi ile bulunur. Ortaya çıkan sonuç sizin ideal kilonuzda olup olmadığınızı gösterir. BMI sonucuna göre durumunuzu inceleyebilirsiniz. Bu ortalamaları kendi BMI sonucunuzla kıyaslamanız gerekir.

Çoğu yetişkin için bir BMI:
  • 18,5 ile 24,9 arası değerler sağlıklı bir kiloda olduğunuzu gösterir
  • 25 ila 29,9 kilolu olduğunuzu gösterir
  • 30 ila 39.9, obez olduğunuz,
  • 40 veya üzeri değerler ise, ciddi derecede obez olduğunuzu gösterir.

BMI, obeziteyi kesin olarak teşhis etmek için kullanılmaz, çünkü çok kaslı insanlar bazen aşırı yağ olmadan yüksek BMI’ye sahiptir. Ancak çoğu insan için BMI, sağlıklı kilolu, aşırı kilolu veya obez olup olmadıklarının yararlı bir göstergesidir.

Genel olarak, bel çevresi 94 cm veya daha fazla olan erkekler ve bel çevresi 80 cm veya daha fazla olan kadınların obezite ile ilgili sağlık sorunları geliştirme olasılığı diğerlerine göre daha yüksektir. (Obesity Veriler)

Obezite ve Sağlık Riskleri

Obezite ile mücadele etmek için erken müdahale ve tedavi yöntemleri geliştirmek çok önemlidir, çünkü bariz fiziksel değişikliklere neden olmasının yanı sıra, bir dizi ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden koşullara da yol açabilir

Obezite aynı zamanda yaşam kalitenizi de etkileyebilir. Depresyon ve düşük benlik kaygısı gibi psikolojik sorunlara yol açabilir.

Sağlıklı Beslenme

Obezitenin Nedenleri? Neden Obez Oluruz?

Neden Obez Oluruz ?

Obezite genellikle, yağlı ve şekerli yiyeceklerden – kaynaklanır. Fazla enerji ise vücut tarafından yağ olarak depolanarak saklanır.

Obezite günümüzde sürekli yaygınlaşan bir sorun haline geldi çünkü birçok insan için modern yaşam, aşırı miktarda ucuz, yüksek kalorili yemek yemeyi; oturarak, masalarda, kanepelerde veya yürümeden kısa mesafelere bile arabalarla gitmeyi beraberinde getirdi.

Ayrıca, düşük aktif tiroid bezi (hipotiroidizm) gibi kilo alımına zaman zaman katkıda bulunabilecek sağlık koşulları da vardır, ancak bu tür koşullar ilaçla etkili bir şekilde kontrol edilirse genellikle kilo sorunlarına neden olmaz.

Obezite Tedavisi

Obeziteyi tedavi etmenin birçok yolu olsa da en iyi ve sağlıklı yolu sağlıklı, düşük kalorili bir diyet ve düzenli olarak egzersiz yapmaktır. Bunu yapmak için şunları yapmalısınız:

Yaşam tarzı değişiklikleri tek başına kilo vermenize yardımcı olmazsa, ilaçla tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Doğru alındığında, ilaçlar sindirim sırasında emdiğiniz yağ miktarını azaltarak çalışır. Doktorunuz sizin için uygun bir ilaç belirleyecektir.

Nadir durumlarda, kilo verme ameliyatı önerilebilir.

Obezite İle İlgili Diğer Problemler

Obezite, yaşamımızı büyük ölçüde etkiler ve hareketlerimizi kısıtlar.

Obezitenin Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?

Aşırı kilolu olmak psikolojik sorunlara neden olabileceği gibi, aile ve arkadaşlarla olan ilişkilerinizi de etkileyebilir ve depresyona neden olabilir.

Obezitenin Neden Olduğu Ciddi Sağlık Sorunları

Aşırı kilo artışı aşağıdaki sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir:

Karaciğer ve Böbrek Hastalığı

Gestasyonel diyabet veya preeklampsi gibi gebelik komplikasyonları (bir kadın hamilelik sırasında kan basıncında potansiyel olarak tehlikeli bir artış yaşadığında) Obezite, hastalığın şiddetine göre yaşam kalitemizi ve iş verimliliğimizi büyük oranda etkiler.

Obezitenin Nedenleri Nelerdir?

Obezite genellikle bedenin ihtiyaç duyduğu miktarın üzerinde aşırı yemek yemekten kaynaklanır.

Özellikle yağ ve şeker olmak suretiyle yüksek miktarda enerji tüketir, yalnız bu enerjiyi egzersiz ve fiziksel etkinlik ile yakmazsanız, fazla enerjinin çoğu vücut tarafından yağ olarak depolanır.

Yüksek Kalori Alımı

Yiyeceklerin enerji değeri, kalori adı verilen birimlerle ölçülür. Ortalama fiziksel olarak aktif bir erkeğin sağlıklı bir kiloyu korumak için günde yaklaşık 2.500 kaloriye ihtiyacı vardır ve fiziksel olarak aktif ortalama bir kadının günde yaklaşık 2.000 kaloriye ihtiyacı vardır.

Bu kalori miktarı yüksek gelebilir, ancak belirli yiyecek türlerini yerseniz bu miktarlara ulaşmak sanıldığından çok daha kolay olabilir. Örneğin, büyük bir paket hamburger ve patates kızartması 1.500 kaloriye ulaşabilir – ve bu sadece bir öğündür.

Diğer bir problem ise, birçok insanın fiziksel olarak aktif olmamasıdır, bu nedenle tükettikleri kalorilerin çoğu vücutlarında yağ olarak depolanır.

Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

Obezite bir gecede olmaz. Çoğunlukla kötü beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı seçimlerinin bir sonucu olarak zaman içinde gelişir, örneğin:

Fiziksel Aktivite Eksikliği

Fiziksel aktivite eksikliği, aşırı kilo alınması ve obezite ile ilgili önemli bir faktördür. Birçok insan, günün büyük bir bölümünde masa başında oturmayı gerektiren işlere sahiptir. Ayrıca yürümek veya bisiklete binmek yerine arabalarına güvenirler.

Birçok insan rahatlamak için TV seyretme, internette gezinme veya bilgisayar oyunları oynama eğilimindedir ve nadiren düzenli egzersiz yaparlar.

Yeterince aktif değilseniz, yediğiniz yiyeceklerin sağladığı enerjiyi kullanmazsınız, tükettiğiniz ekstra enerji vücut tarafından yağ olarak depolanır.

Uzmanlar, yetişkinlerin her hafta en az 150 dakika (iki buçuk saat) bisiklete binme veya hızlı yürüyüş gibi orta yoğunlukta aerobik aktivite yapmasını önermektedir. Bu çalışmayı tek bir günde yapmak yerine belirli bir zamana yayarak yapmak daha faydalı olacaktır. Örneğin, haftanın beş günü, günde ortalama 30 dakika egzersiz yapmak oldukça faydalıdır.

Obezseniz ve kilo vermek için bir program uyguluyorsanız, daha fazla egzersiz yapmanız gerekebilir. Yavaş yavaş başlamak ve her hafta yaptığınız egzersiz miktarını kademeli olarak artırmak vücut dengesinin bozulmadan kilo verilmesi açısından oldukça yararlıdır.

Tıbbi Nedenler

Bazı durumlarda, altta yatan tıbbi sebepler kilo alımına sebep olabilir.

Bunlar şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yetersiz çalışan bir tiroid bezi (hipotiroidizm) – (tiroid bezinizin yeterince hormon üretmemesi)
  • Cushing sendromu – (steroid hormonlarının aşırı üretimine neden olan ve ender görülen bir bozukluk)

Bununla birlikte, bu gibi durumlar uygun şekilde teşhis ve tedavi edilirse, kilo kaybına daha az engel olabilirler.

Bazı kortikosteroidler, epilepsi ve diyabet ilaçları ve antidepresanlar ve şizofre

Genetik Faktörler

Bazı insanlar “ailemde var” veya “genlerimde var” diye kilo vermeye çalışmanın bir anlamı olmadığını iddia ediyor.

Obeziteye neden olabilecek bazı genetik faktörler olsa da, çoğu insanın kilo verememesi için geçerli bir neden yoktur. Ancak az sayıda da olsa farlı etkenlerin varlığı ilaç veya cerrahi müdahalelerle de tedavi edilebilmektedir.

Büyük bir iştaha sahip olmak gibi ebeveynlerinizden miras kalan bazı genetik özelliklerin kilo vermeyi zorlaştırabileceği doğru olabilir, ancak bu kesinlikle bunu imkânsız kılmaz.

Çoğu örnekte, obezite çocukluk döneminde öğrenilen yanlış beslenme alışkanlıkları gibi çevresel faktörlerle ilgilidir.

 

Uzm. Dr. M. Fatih Sökmen

Kılıçdede Mah. İstiklal Cad. Özçelik Apartmanı No: 177/10 56'lar İlkadım/Samsun

Hemen Randevu Alın 0539 940 55 27

Beslenme Tedavileri ve Obezite Tedavisinde Diyet

Obezite Tedavisinde Diyet
Sağlıklı bir diyet şunları içermelidir:

Ayrıca belirlenen günlük kalori limitinizi aşmadığınızdan emin olmak için tükettiğiniz her tür yiyecek ve içecek için kalori bilgilerinizi de kontrol etmeniz gerekecektir.

Beslenme Tedavileri

Herkes için geçerli olan bir kesin ve net bir kural yoktur, çünkü herkesin metabolizması farklı çalışmaktadır. Ancak haftada 0,5 ila 1 kg arasında güvenli ve sürdürülebilir bir oranda kilo vermek için çoğu kişiye günde 600 kalori azaltması önerilir.

Çoğu erkekler için, günde 1.900 kaloriden ve çoğu kadın için de günde 1.400 kaloriden fazla kalori tüketmemek anlamına gelir.

Bunu başarmanın en iyi yolu ise beslenme alışkanlıkların tümüyle değiştirilmesinden geçmektedir.

Bazı restoranlar, kafeler ve fast food satan yerler porsiyon başına kalori bilgisini verirler, ancak bu bilgilerin verilmesi zorunlu olmadığı için her yerde bu bilgileri bulmanız mümkün olmayabilir. Dışarıda yemek yerken dikkat etmeniz gerekir çünkü hamburger, kızarmış tavuk ve hazır gıdalar sizin hızla sınırı aşmanıza neden olabilir. (treatment)

Kilo Alımını Önlemek

Kilo verdiğinizde vücudunuzun daha az besine ihtiyacı olduğunu hatırlamak son derece önemlidir. Hangi diyeti uygularsanız uygulayın birkaç ay sonra kilo kaybı yavaşlar ve azalır.

Uyguladığınız diyet programlarına ek olarak yapacağınız fiziksel aktiviteler son derece önemlidir. Bu aktiviteler sizin daha hızlı kilo vermenizi ve kendinize olan güveninizi artırmanızı sağlayacaktır. Günde 60 dakikaya kadar fiziksel aktivite yapmak ve ne yediğinizi izlemeye devam etmek, kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.

Obezite ve Medikal Tedaviler

Kendi çabalarınız başarısız olduysa veya kilo vermenizi çok önemli kılan başka tıbbi durumlarınız varsa, kilo verme konusunda yardım için sağlık uzmanınızı görmeniz gerekebilir. Obezite ile ilgili sağlık sorunlarınız varsa reçeteli ilaç almanız gerekebilir. Birçok kişi kilo vermek amacıyla reçetesiz satılan veya alternatif ilaç takviyeleri alır. Ancak kilonuzu uzun vadede korumak için düşünce yapınızı ve yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekecek. Davranış değişikliği, sağlıksız beslenme alışkanlıklarına odaklanır ve aynı zamanda günlük yaşamınıza fiziksel aktivite katmanızı gerektirir. Obezite ile ilişkili yeme bozukluklarının bir uzman tarafından tedavi edilmesi gerekir ve ilaca da ihtiyaç duyulabilir.

Obezite ve Medikal Tedaviler

Sağlık uzmanınız aşağıdakilere dayanarak sizin için en iyi tedavi yöntemini oluşturacaktır:

Obezite ve Tıbbi Medikal Türleri

Reçeteli ilaçlar

En sık reçete edilen ilaçlar ya yağın emilmesini engelleyerek ya da tokluk hissi oluşturarak çalışır.

Bu ilaçlar, yiyecekler sindirim sisteminizden geçerken yediğiniz yağın yaklaşık %30’unu bloke eder. Bu ilaçlar, yağlı bağırsak hareketlerine neden olabilir. Ancak yediğiniz yağ miktarını azaltırsanız, semptomlar genellikle geçicidir. Bu ilaçları almayı bıraktığınızda, diyetinizde ve fiziksel aktivitenizde başka değişiklikler yapmazsanız, kaybettiğiniz ağırlığın bir kısmını veya çoğunu geri alabilirsiniz. Bu tür ilaçlar herkeste aynı neticeleri vermez ve genellikle yan etkileri vardır.

Herhangi bir kilo verme ilacı kullanmadan önce daima sağlık uzmanınızdan görüş almanız sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.

Obezite Tedavisinde Takviyeler
Obezite Tedavisinde Takviyeler

Birçok reçetesiz takviye, yağları daha hızlı yakmaya veya açlığı azaltmaya yardımcı olmayı vaat ediyor. Bazı takviyelerin tehlikeli olabilecek yan etkileri vardır. Bu ürünlerin bir kısmı (belki de çoğu) klinik deneylerde hiç incelenmemiştir, bu nedenle pek çok yan etki, fayda ve risk iyi belgelenmemiştir.

Müshil olarak çalışan ürünler, kanınızdaki potasyum seviyesinin düşmesine neden olabilir. Bu, kalp ve/veya kas problemlerine neden olabilir.

Sağlıklı beslenmenin yerini hiçbir takviye alamaz, ancak her gün alınan bir multivitamin, dengeli beslenen kişiler için bile beslenme açığını kapatmaya yardımcı olabilir. Ancak vitamin takviyeleri kilo vermenize yardımcı olmaz.

Bir takım yan etkilere neden olabileceğinden, bu tür takviyeleri almadan önce daima sağlık uzmanınızla konuşun.

Obezite Tedavisinde Davranış Değişikliği

Uzun vadede, kilo veren obez yetişkinlerin çoğu, sağlıklı beslenme yaklaşımlarını değiştirmezlerse kilolarını geri alabilirler. Davranışınızı birkaç şekilde değiştirebilirsiniz. Bunun bir yolu, bir yemek günlüğü tutmaktır. İçinde ne yediğinizi, nerede yediğinizi ve ne zaman acıktığınızı takip edersiniz. Ayrıca ne zaman ve ne kadar süreyle egzersiz yaptığınızı takip eden bir etkinlik günlüğü tutabilirsiniz. Bu günlükler, yeme ve aktivite alışkanlıklarınızı belirlemenize yardımcı olabilir, böylece neleri değiştireceğinize karar verebilirsiniz.

Bir danışman veya psikolog, davranış değiştirme teknikleri konusunda yardımcı olabilir. Bu teknikler, vücut imajınız hakkındaki düşüncelerinizi değiştirmenize yardımcı olabilir. Yiyecek içermeyen bir ödül sistemi, kilo verme hedeflerinize giden yoldan ayrılmamanıza yardımcı olabilir.

Diğer davranışsal fikirler arasında yemek yeme davranışlarında değişiklikler de yer alabilir.

Yeme Bozuklukları İçin Psikoterapi

Bir seferde çok miktarda yemek yemek, bir kişiyi mutlaka obez yapmaz. Herkes zaman zaman aşırı müsamaha gösterebilir. Ancak bazı obez insanlar yemek yeme konusunda çoğu zaman abartıya kaçarlar.

Psikoterapi ile tedavi edilmesi gerekebilecek bazı yeme bozuklukları şunlardır:

Obezite Tedavisinde Davranış Değişikliği

Bulimia. Bir kişinin zorunlu olarak yemek yemesi ve sonra kusması veya kilo alımını önlemek için su hapları, müshil ilaçları veya yorucu egzersiz yapmaları ile karakterize edilen bir bozukluktur. Suçluluk, utanç ve depresyon duygularını genellikle ciddi sağlık sorunları takip eder.

Aşırı yemek yemek. Bulimiye benzer bir bozukluktur. Kişinin kontrolsüz yemek yeme veya aşırı yeme nöbetleri vardır. Bulimiadan, hastalarının kusarak veya müshil veya idrar söktürücü kullanarak vücutlarındaki fazla gıdayı atmamaları bakımından farklıdır.

Gece yeme. Gecenin ortasında uykudan uyanmak ve yemek yemek potansiyel olarak zararlı bir davranış ve anormal yeme belirtisidir.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, psikoterapistler ve diyetisyenler yeme bozukluğu olan bir kişiye yardımcı olabilir. Terapi, davranış ve tutumları değiştirmeye de yardımcı olabilir. Bazı insanlar ilaç ve destek gruplarından yardım alır.

Bölgesel İncelme Yöntemleri

Bölgesel incelme veya bölgesel zayıflama, fazla kilolu olmayan ancak vücudunun belirli bölgelerinde biriken fazla yağlardan kurtulmak isteyen kişilerin uyguladığı bir dizi işlemdir. Günümüzde bölgesel incelme işlemleri çok kısa sürede yapılmaktadır.

Bölgesel İncelme Nedir?

Hem erkeklerde hem de kadınlarda vücudun belirli bölgelerinde yağ birikir. Bu, kadınlarda erkeklerden çok daha yaygındır. Kadınlarda genellikle basen ve basen bölgelerinde aşırı yağ birikimi olur. Vücut yağ oranlarının kadınlarda yüzde 30’un, erkeklerde ise yüzde 25’in üzerinde olması sağlık açısından risk taşır. Bu nedenle bölgesel incelme yöntemleri kullanılarak bir takım çözümler uygulanmaktadır. Vücutta biriken bu yağ dokularının alınması veya kısa sürede metabolizma tarafından yakılması ve vücudun forma girmesinin sağlanması işlemlerine bölgesel incelme veya bölgesel zayıflama denir.

Bölgesel İncelme Yöntemleri
Bölgesel İncelme ve Mezoterapi

Bölgesel incelme için uygulanan mezoterapi yöntemine Enzimatik Lipoliz adı verilir.

Mezoterapi yöntemleri herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeden yapılır. Enzimatik Lipoliz yönteminde mikro boyutlarda bir iğne yardımı ile vücuda enjekte edilen L-carnitine, fosfotidilkolin ve kolajenaz enzimleri uygulanan bölgedeki yağın parçalanmasını ve kısa sürede vücuttan atılmalarını sağlar.

Bu yöntemle bölgesel yağlar herhangi bir anestezi ve cerrahi müdahale gerektirmeden takviye diyet programlarıyla kısa sürede metabolizma tarafından dışarı atılır. Böylece yağ birikiminin olduğu bölgelerde kısa sürede gözle görülür bir incelme meydana gelir.

Diğer Bölgesel İncelme Yöntemleri

Enzimatik Lipoliz

Enzimatik Lipoliz Yöntemi

Enzimatik Lipoliz yöntemi Mezoterapi’de bölgesel incelme amacıyla sıkça kullanılan yöntemlerden biridir. Özellikle kısa sürede bölgesel incelme amaçlayan, bir diyet programı uyguladığı halde sonuç almakta güçlük çekenler için ideal bir yöntemdir.

Enzimatik Lipoliz Nedir?
Enzimatik Lipoliz, yağ birikiminin yoğun olduğu bölgelerdeki yağların parçalanarak lenfatik sistem yoluyla hızla dışarı atılmasını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde mikro ölçülerdeki iğnelerle bölgesel incelmenin sağlanması hedeflenen gölgelere L-carnitine, fosfotidilkolin ve kolajenaz enzimleri enjekte edilir. Bu enzimler sayesinde enjekte edilen bölgedeki yağlar parçalanarak vücuttan atılır.

Enzimatik Lipoliz
Bu işlemle,
  • Kilo vermekte zorlanan,
  • Hızlı kilo vermek isteyen,
  • Diyet programının aktivitesini hızlandırmak isteyenler,

daha kısa sürede bölgesel incelme sağlayabilirler. Enzimatik Lipoliz yönteminde herhangi bir cerrahi müdahale uygulanmaz. Seanslar 10 – 15 gün arayla uygulanır ve yağ miktarına göre 3 ila 8 seansta tamamlanır. Uygulama yapılan kişiler hemen uygulama sonrası günlük yaşamlarına devam edebilirler. Uygulanacak bölge anestezi kremi ile uygulandığı için sadece çok az ağrı hissedilebilir. Bunun dışında kişiyi rahatsız edecek derecede acı duyulmaz.

Enzimatik Lipoliz Kimlere Uygulanır?

Enzimatik Lipoliz yöntemi,

isteyen yetişkin kadın ve erkekler için uygulanır. Ancak uygulama öncesi, uzman hekim tarafından genel bir tarama yapılarak kişinin uygulama için uygun olup olmadığına karar verilmesi gerekir.

Enzimatik Lipoliz Vücudun Hangi Bölgelerine Uygulanır?

Enzimatik Lipoliz yöntemin hangi bölgelere uygulanacağına, kişinin talepleri ve uzman hekimin tetkikleri sonrası karar verilir. Ancak bu yöntem gelen olarak şu bölgelerinde uygulanır.

Fonksiyonel Bakış Açısı

Fonksiyonel Tıp Bakış Açısı ve Obezite

Fonksiyonel Tıp Bakış Açısı ve Obezite

Fonksiyonel tıp, geleneksel yaklaşımlardan farklı olarak dışa vuran rahatsızlık belirtileri yerine, rahatsızlığın dışa vurulmasına neden olan asıl sebepleri bulmaya çalışır. Yani bir insanın fazla kilolarından ziyade, fazla kiloların ortaya çıkmasına neden olan sebepleri bulmaya çalışır.

ve diğer sebepleri ortaya çıkararak herkese uygulanan genel bir tedavi değil, kişiye özel tedavi yöntemi geliştirir.

Çünkü her insanın obez olma nedeni farklıdır. Bu farklılıklar tedavi yöntemlerinin de farklı olmasını zorunlu kılmaktadır. Hastalıkları ortaya çıkaran sebepler bulunduğunda tedaviler de başarılı sonuçlar vermektedir.

Fonksiyonel tıp yöntemlerinde obezite tedavileri için herkese ortak uygulanan diyet programları göremezsiniz. Her metabolizmanın farklılıkları ortaya çıkarılarak kişiye özel diyet programları uygulanır. Böylece daha hızlı yağ yakımı sağlanarak başarılı sonuçlar elde edilir.

Çocuklarda Obezite

Çocuklarda Obezite ve Belirtileri

Çocuklarda obezite görülme sıklığı anne ve baba görülen obezite ile doğru orantılıdır. Anne ve babanın her ikisinde de obezite varsa çocukta obezite görülme oranı %80 iken sadece anne veya babada obezite görülmesi halinde bu oran %40’a düşmektedir.

Özellikle fiziksel aktivitenin kısıtlandığı şehir hayatında tüketilen hazır gıdalardaki artışla birlikte çocuklarda obezite oranında hızlı bir artış meydana gelmiştir. Teknolojik yeniliklerle birlikte yaygınlaşan cep telefonu, bilgisayar ve tablet kullanımı ile fiziksel aktiviteleri azalan çocuklarda obezite görülme oranı yüksektir.

Beslenme alışkanlıkları da çocuklarda obezite görülme oranını etkilemektedir. Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinler obezite riskini artırmaktadır.

Çocuğunuzun obezite olduğunda şüpheleniyorsanız şu belirtilere dikkat etmeniz gerekir.

Çocuklarda Obezite

Çocuğunuzda bu ve benzeri sorunlar gözlemlediğinizde zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmanızda fayda vardır. Erken teşhis ve tedavi obezite de önemlidir.

Çocuklarda Obezitenin Neden Olduğu Sorunlar

Zamanında teşhis ve tedavi yapılmadığında çocuklarda şu sorunlar görülebilmektedir,

Çocuklarda Obezite ve Obezite Tedavisi

Çocuklarda obeziteyi tedavi etmek genellikle diyette iyileştirmeleri ve davranış değiştirme stratejilerini kullanarak fiziksel aktiviteyi artırmayı içerir.

Çocuğunuzun her gün alması gereken kalori miktarı, yaşına ve boyuna bağlı olarak değişir. Doktorunuz tavsiye edilen günlük limit hakkında size tavsiyede bulunacaktır.

Beş yaşından büyük çocuklar ideal olarak günde en az bir saat (60 dakika) koşma, futbol ya da farklı fiziksel hareketlilik gerektiren oyunlar oynama gibi şiddetli yoğunlukta egzersizler yapmalıdırlar. Televizyon izlemek ve bilgisayar oyunları oynamak gibi hareketsiz aktiviteler kısıtlanmalıdır.

Çocuğunuzda obezite ile ilgili bir komplikasyon gelişirse veya obeziteye neden olan altta yatan bir tıbbi durum olduğu düşünülürse, çocukluk çağı obezitesinin tedavisinde bir uzmana sevk edilmesi önerilebilir.

Çocuklarda ilaç tedavisi, yalnızca bir çocuğun aşırı derecede obez olması ve obezite ile ilişkili bir komplikasyonu olması gibi istisnai durumlarda önerilir.

Bariatrik cerrahi genellikle çocuklar için önerilmez, ancak istisnai durumlarda ve fizyolojik olgunluğa erişmişlerse veya neredeyse ulaşmışlarsa gençler için düşünülebilir. (Bariatric Surgery)

Obezite ve Uzm. Dr. M. Fatih SÖKMEN

Günümüzde değişen beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteleri kısıtlayan yaşam standartları metabolizma dengemizi bozduğu için sağlığımıza daha fazla özen göstermemiz gerekmekte. Sağlıklı yaşamın birinci koşulu ise zamanında ve erken teşhistir.

Obezite önlenemez veya geriletilemez bir rahatsızlık değildir. Erken teşhis edilip kontrol altına alındığında başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Uzm. Dr. M. Fatih SÖKMEN sizin ve yakınlarınızın sağlığını kontrol altında tutmak amacıyla muayenehanemizde düzenli olarak yapılacak BMI ölçümleri ile sağlıklı bir yaşam sürmenize destek olacaktır.

Unutmayın! Erken teşhis tüm rahatsızlıklarda son derece önemlidir.

Sağlığınızı önemsiyoruz. Sizlere daha sağlıklı bir yaşam sunmak amacıyla sizleri muayenehanemizde  ağırlamaktan mutluluk duyarız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Uzm. Dr. M. Fatih Sökmen

WhatsApp
Hemen Ara